Horeca en detailhandel

Binnen de horeca- en detailhandel zijn ondernemingen actief waarbij vaak sprake is van piekarbeid, personeelstekort en een enorme economische-/concurrentiedruk. In de horeca en detailhandel spelen zowel het risico op arbeidsuitbuiting, als risico’s op onderbetaling en illegale tewerkstelling.

Spareribs

Het programma wil de naleving bij ondernemingen verhogen om zo bij te dragen aan veilig, gezond en eerlijk werk voor alle werkenden binnen de branches horeca en detailhandel. In 2020 richt het programma zich voornamelijk op ondernemingen met maaltijdbereiders. De bewustwording wordt vergroot, zowel bij de werkgever als bij de maaltijdbereiders (werknemers) zelf. Daarvoor zet het programma een mix van preventieve en repressieve interventies in. Ze zal met name jongeren en ondernemers, die een groter risico lopen op een overtreding, informeren over de arbeidswetten en de ondernemingen die bewust de regels overtreden blijven inspecteren. Daarnaast zal het programma in samenwerking met gemeenten een bijdrage leveren aan het intrekken van exploitatievergunningen bij overtredingen van de arbeidswetten.