Gert-Jan Buitendijk, directeur-generaal WERK Sociale Zaken en Werkgelegenheid

"Eerlijk en fatsoenlijk werken dat zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. Helaas is dat niet altijd en overal het geval. Nog steeds zijn er mensen die met schimmige werkconstructies te maken krijgen, onderbetaald worden, onder slechte omstandigheden moeten werken en soms te maken krijgen met ronduit ongezonde en onveilige situaties.

Op 7 oktober, Decent Work Day, staan we internationaal stil bij fatsoenlijk werken. Aandacht voor fatsoenlijke werkomstandigheden is trouwens doorlopend nodig.

Dat doen we ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door bij te dragen aan een sociaal Nederland en aan sociale samenhang. Werk is hierbij uitermate belangrijk omdat het bijdraagt aan zelfrespect en ontplooiing, en is één van de beste wegen naar integratie van mensen in de samenleving. De kwaliteit van de arbeidsmarkt is bepalend voor de kwaliteit van de economie en andersom. De verbinding tussen het sociale en economische aspect zorgt voor een krachtige samenleving waarin duurzaam, eerlijk, gezond en veilig gewerkt wordt. Daar maak ik me sterk voor op 7 oktober maar ook in de rest van het jaar."