Praktijkvoorbeeld: De zelfinspectietool: een must voor iedere organisatie

Testimonial Cecile de Roos, arbeids- en organisatiedeskundige

Negen van de tien bedrijven heeft geen beleid op PSA en doet geen verdiepend onderzoek. De zelfinspectietool heeft voor bedrijven dan ook een belangrijke signalerende werking. Het is vaak een lastig onderwerp om te controleren of je als bedrijf voldoet aan de vereisten voor werkdruk en ongewenst gedrag. Het is veel makkelijker om na te gaan of er wel aan de brandveiligheidsvoorwaarden is voldaan.

Als arbeids- en organisatiedeskundige kom ik bij verschillende bedrijven. De vragen die je daar stelt zitten impliciet in het hoofd van iedere arbeids- en organisatiedeskundige. Dat zijn de vragen die terug komen in de zelfinspectietool. De tool is dan ook een heel goed startpunt om naar psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in je organisatie te kijken.

Na het invullen van deze tool krijg je inzichtelijk welke stappen je nog moet nemen om aan de Arbo-wet te voldoen. Het is daarom een must voor iedere organisatie om met deze tool te starten voordat je verder de inhoud in duikt om beleid op PSA aan te passen.