Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Statement over Eerlijk, Gezond en Veilig werken in de sector Transport en Logistiek

"Toen mij gevraagd werd om een boodschap te geven over Eerlijk, Gezond en Veilig werken dacht ik direct: een geweldig initiatief, maar dat zou toch eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn? Daarom ben ik blij dat ik namens TLN deze bijdrage kan leveren en tevens kan concluderen dat genoemde kernwaarden al sinds jaar en dag bovenaan onze lijst van prioriteiten staan:

Eerlijk werken staat voor goede en moderne arbeidsvoorwaarden. TLN hecht daarom aan een goede, algemeen verbindend verklaarde cao die door iedereen op dezelfde wijze wordt toegepast. Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen in het keurmerk Paychecked, dat uitsluitsel geeft over de juiste toepassing van de arbeidsvoorwaarden. Ook in Europa streven we op dit gebied naar een eerlijk speelveld zodat verdringing op de arbeidsmarkt zoveel als mogelijk wordt voorkomen.

Gezond werken en duurzame inzetbaarheid gaan hand in hand, zeker nu van iedereen verwacht wordt langer door te werken. De sector transport en logistiek was de eerste sector in Nederland die het initiatief nam tot de oprichting van een gespecialiseerd instituut op het gebied van arbeid en gezondheid: het Sectorinstituut Transport en Logistiek. TLN draagt daarmee concreet bij aan de vertaling van "duurzame inzetbaarheid" naar praktische instrumenten voor werknemers én werkgevers.

Veilig werken ligt voor een gedeelte in het verlengde van gezond werken. TLN maakt met de vakbonden afspraken over de invulling van veilig werken ondermeer middels de Arbocatalogus. Een van de mooiste projecten van TLN vind ik "Veilig op Weg". Dit lesprogramma voor leerlingen van de basisschool helpt hen bewust om te gaan met de gevaren in het verkeer. Nu de scholen weer begonnen zijn en de dagen korter worden willen wij toch allemaal dat onze kinderen veilig hun bestemming bereiken.

De sector Transport en Logistiek biedt werk aan zo’n 150.000 mensen en dat zullen er de komende jaren alleen maar meer worden. We doen er dan ook alles aan om het werk in deze sector zo eerlijk, gezond en veilig mogelijk te maken."

Ga naar de website van Transport en Logistiek Nederland.