Aanhouding na controle op illegale werknemers

Tijdens een integrale controle bij een handelsonderneming in Nieuw-Vennep heeft de politie dinsdagochtend drie mannen aangehouden.

Aanleiding van de controle was een tip die de Inspectie SZW had gekregen dat er bij het bedrijf mogelijk sprake was van illegale werknemers, dan wel uitbuiting. Uit nader onderzoek bleek het drietal onrechtmatig in Nederland te verblijven en werken. Het gaat om drie mannen (in de leeftijd van 24, 33 en 34 jaar) met de Chinese nationaliteit. Zij zijn gevorderd Nederland te verlaten. De Inspectie SZW doet nader onderzoek. De  werkgever kan een stevige boete verwachten voor het in dienst hebben van onrechtmatig in Nederland verblijvende werknemers.

Samenwerking
Tijdens de controle werden in totaal 29 werknemers gecontroleerd. De actie werd uitgevoerd door de politie (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel), de gemeente Haarlemmermeer, de Inspectie SZW, de IND en de Belastingdienst. De actie vond plaats onder de vlag van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum ( www.riec.nl).

De inzet van de Inspectie SZW komt mede voort uit het project ´Werken met buitenlandse studenten 2016’ dat met de IND en UWV is opgestart. Dit project richt zich op misbruik van zogeheten studentenregelingen. Een buitenlandse student die een verblijfsvergunning voor studie heeft, mag maximaal 10 uur per week werken, of 40 uur per week in de maanden juni, juli en augustus, mits zijn werkgever beschikt over een tewerkstellingsvergunning (twv). Die beperking is aangebracht om te voorkomen dat de studenten zich op de arbeidsmarkt gaan begeven terwijl hun primaire verblijfsdoel studie is. Hiermee verstoren zij de arbeidsmarkt door verdringing van regulier arbeidsaanbod.

Identiteitscontrole

Controle identiteitsbewijs