Verdachte aangehouden voor illegale asbestsanering

Op woensdag 26 juni is in Eindhoven een 34 jarige verdachte uit Wageningen aangehouden op verdenking van illegaal verwijderen van asbest. Hij werd op heterdaad aangehouden bij een asbestsloop in een woonwijk in Eindhoven. De aanhouding is verricht in een strafrechtelijk onderzoek door de Bijzondere Opsporingsdienst van de Inspectie SZW dat onder leiding staat van het Functioneel Parket.

De man uit Wageningen biedt via sociale media zijn diensten als asbestsaneerder aan. De verdachte is vermoedelijk niet gecertificeerd om asbest te verwijderen, hij beschikt vermoedelijk niet over de vereiste materialen en hij zou ook niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen bij de asbestsanering. Daarnaast worden bij de werkzaamheden waarbij asbest wordt verwijderd, vermoedelijk ook niet de verplichte asbestinventarisatierapporten opgemaakt. De verdachte, die niet bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, heeft geen legaal inkomen. Zijn vermoedelijke inkomsten van de klussen worden niet bij de Belastingdienst opgegeven.

Het onderzoek wordt, door hun specifieke expertise op dit gebied, begeleid door de directie ARBO van de Inspectie SZW.
De Inspectie SZW heeft de aandacht voor malafide saneringen geïntensiveerd. In veel gebouwen van voor 1994 zit asbest. Blootstelling aan asbestvezels kan levensbedreigend zijn. Nog steeds sterven er jaarlijks tussen de 900 en 1.300 mensen aan de gevolgen van asbest blootstelling in het verleden. Asbestsanering mag alleen gebeuren door gecertificeerde personen en/of bedrijven. Daarnaast moet er een goedgekeurd asbestinventarisatierapport aanwezig zijn. Het niet werken volgens de regels werkt concurrentievervalsend.