Aanhouding voor uitbuiting in massagesalon

De Inspectie SZW heeft dinsdag 17 maart in Purmerend en de omgeving van Roermond drie eigenaren van een Chinese massagesalon in Amsterdam aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte. De actie staat onder leiding van het Functioneel Parket. Tegelijkertijd hield de Inspectie SZW samen met de Vreemdelingenpolitie een controle bij de betreffende massagesalon.

Het drietal wordt ervan verdacht dat zij werkneemsters van de massagesalon dwongen om zeer lange werkdagen te maken. De masseuses werden daarbij onderbetaald door hun werkgever. Ook zijn vermoedelijk gegevens vervalst om zo verblijfs- en tewerkstellingsvergunningen te kunnen aanvragen voor de Chinese werkneemsters. De woning van de verdachten is doorzocht. Ook zijn een auto en enkele duizenden euro’s  contant geld in beslag genomen. Tijdens de actie werd de Inspectie SZW ondersteund door onder meer de politie.

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke en kwetsbare positie zitten. Daarom treedt de overheid hier tegen op.